Ekologisk parfym

ParfymFör ett tag sen damp Kicks medlemstidning ner i brevlådan. Tycker det är lite kul att bläddra i den och denna gång var jag extra nyfiken eftersom det var längesen jag kollade på skönhetsprodukter. Eller länge sen och länge sen, allt är ju relativt! Men med mina mått mätt är tre-fyra månader en lång period!

Har inte haft någon större lust med vare sig smink eller hårstyling. Istället har träningen och träningsmode lockat mer. Men som sagt, när Kicks-magasinet kom hem i brevlådan blev jag lite intresserad igen. Fastnade särskilt för en kollektion med ekologiska parfymer av märket 100 BON. Tydligen använder de bara naturliga ingredienser i parfymerna vilket jag tycker låter super. Naturligt och kemikaliefritt.

Personerna bakom 100 BON har tydligen jobbat med stora parfymmärken tidigare, men gått samman och skapat detta nya företag som satsar på naturliga dofter.

Parfymerna var inte särskilt dyra heller, 469 kr för 50 ml. Helt okej enligt mig.

Den doft jag tyckte lät mest intressant hette Bergamote & Rose Sauvage. Såhär skriver Kicks om parfymen: ”En utsökt blomdoft som är både fyllig och luftig. Den mjuka doften av pudriga kronblad kombineras med delikata, subtilt kryddiga gourmandnoter. Bergamott tillför en sprudlande fräschör med doft av blommor och örter – lätt, mjuk och originell.” Från Kicks produktbeskrivning.

Visst låter den underbar? Den hade fått bra betyg av två kunder också. Så nästa gång jag är inne på Kicks ska jag prova!

Flaskorna och förpackningen var väl däremot inte det roligaste eller snyggaste jag sett. Men enligt artikeln så ska de i alla fall vara miljövänliga, vilket är ett plus. Sen skulle säkert parfymen vara ännu dyrare om de satsat på snyggare/lyxigare/mer avancerad design, och det är jag inte så sugen på att betala extra för. Det är ju innehållet som är det viktiga, även om man blir bra köpsugen när man ser riktigt snygga parfymflaskor.

Egentligen använder jag inte parfym så ofta, men jag tycker att det är kul att ha några olika att växla mellan när jag får lust. Är tyvärr väldigt doftkänslig och kan tycka att en parfym blir för påträngande efter ett tag. Det märkliga är dock att jag inte har några problem med att andra bär parfym, det är när jag själv har det som jag kan tycka det blir jobbigt. Visst, om någon öst på sig kopiösa mängder så kan det bli jobbigt, men annars tycker jag det bara är trevligt med folk som använder parfymer.

Blir jag riktigt rik någon gång ska jag köpa mig parfymer från Creed och Penhaligon. Har provat några av deras dofter och blivit väldigt förtjust. Men eftersom jag inte är någon storkonsument känns det inte riktigt vettigt att köpa en hel flaska av så dyra parfymer. De kommer att ha tappat sina doftegenskaper långt innan jag ens hunnit använda upp hälften…

Bukett med liljekonvaljerNu när jag ändå skriver om parfymer måste jag berätta om en skräckupplevelse i sammanhanget. Jag älskar doften av liljekonvaljer och hittade en parfym som skulle dofta liljekonvalj. Den var rätt billig så jag slog till. Det borde jag såklart inte ha gjort. När den kom hem med posten var jag jättenyfiken och öppnade den direkt. Efter en timme stod jag inte ut längre och var tvungen att försöka tvätta bort lukten. Det var hemskt. Kommer aldrig göra misstaget att köpa en parfym på nätet igen..

Jag ska nog också vara lite mer vaksam innan jag köper billiga parfymer. Inte för att de behöver vara dåliga, tvärtom, en av mina favoriter var en budgetparfym, men för att det kanske finns fler dåliga parfymer i budgetsegmentet än bra…

Hm. Skulle nog kunna skriva om parfym hela natten känner jag, men ni har nog redan tröttnat! Så jag stoppar där. Skriv gärna och berätta om era favorit- eller hatparfymer istället! Kanske har ni någon älsklingsparfym eller något speciellt doftminne?